20.08.2013
Blant 5907 øyer, holmer og skjær

I forbindelse med Rørvikdagan i slutten av juli arrangerte historielagene i Vikna og Nærøy en tur rundt i øyriket på sørsida av Vikna. Det skjedde om bord på den nyreparert skolebåten Hillerø og med historiker og lokalpatriot Roger Walaunet (bildet) som guide. Fokuset var på krigshistorien og andre dramatiske hendelser, men Roger kunne også avdramatisere historien om Vikna og de 6000 øyene. I realiteten dreier det seg bare 5907 øyer, og av disse er det en stor andel holmer og skjær.


Walaunet beskrev seg sjøl som en heimføing, og det må kanskje til for å kunne og fortelle sin heimstadlære med slik detaljkunnskap som han. Det var ikke første gang Walaunet tok publikum med på en historisk reise gjennom Viknas øyrike. Denne gangen var fokuset på krigshistorien og spesielt på Rinnans raid i øyriket. Et raid som resulterte i drap på tre personer - Harald Henrikø, Bugge Langø og Berge Langø - alle fra Vikna.

 
Her kan du se film fra turen i Vikna-øyan.

Walaunet fortalte også om flere dramatiske skipsforlis i viknaøyene, som det etter hans mening var merkelig liten oppmerksomhet omkring. Inge Strand - opprinnelig fra Gåsværet sør for Vikna - fortalte om Gåsværulykka den 22. mai 1941 der 12 personer døde og flere ble hardt skadd i en mineulykke.

Tilbake til start