20.09.2013
På'n igjen!
 

Da er det snart på'n igjen, både for elg og elgjegere; Onsdag 25. september begynner elgjakta på Vikna. For den første kategorien er det vel mer tvilsomt om det er noe å sjå fram til, men for mange i den siste gruppa er det årets høydepunkt.

I løpet av få år har kommunen etablert seg som en av de aller største elgkommunene i landet - målt etter elg per areal. Denne posisjonen ser ut til å holde fremdeles. Jevnlig skytes det også okser av brukbart kaliber. Både i fjor (se NA "Norges største fra Vikna") og i 2009 (se "Sigurd tok OLg-gull") var det elg fra Vikna som hadde den største gullkrona. Og ennå finnes det som vi ser flere igjen av denne størrelsen. Elgene over er filmet i sommer.

Årets elgkvote er satt til 216, som er en god del flere enn i fjor da det ble skutt 147 dyr. Årets kvote er likevel adskillig lavere enn rekorden fra 2009 da kvoten var på 280 dyr.

Siste: Det året storoksene falt!

Akkurat som tidligere år ble det også dette året felt flere storokser på Vikna - kanskje til og med flere enn normalt! Foreløpig er det uklart om Vikna igjen stikker av med "norgesrekorden" for årets største elgkrone. Minst to elger - og skyttere - kvalifiserer til denne tittelen. Det er Ernst Sæternes som felte en 22 spiring på Ytre Vikna og Einar Sørøy (bildet til venstre - hentet fra Facebook) som felte en 20-spiring på Indre Vikna. Begge disse elgkronene kvalifiserer temmelig sikkert til gull. Så spørs det om den foreløpige Vikna-rekorden på 343,5 poeng blir slått (se lenker over). Det blir spennende å se når disse praktkronene blir bedømt.

Også redaktøren av denne sida fikk i år blod på tann og fikk - etter 50 år som storviltjeger - omsider lagt ned en brukbar elgokse (bildet til høyre), sjøl om den ikke er i kategorien til de to førstnevnte.

Den observante leser vil ellers kunne legge merke til at denne elgen etter all sannsynlighet er den samme som er avfilmet på toppen av denne sida. Krona ligner i alle fall kraftig.

Sluttresultatet for årets elgjakt i Vikna ble 202 dyr av en kvote på 216 - altså ikke full uttelling. Det er noe mer enn i fjor, men adskillig færre enn rekordåret i 2009.

Se også Alt om elgen i Vikna

 Tilbake til start